Het ontstaan van Python
De eerste versie van Python is in 1991 door Guido van Rossem gelanceerd. Hij heeft Python ontwikkeld
met de volgende doelen:
- Om zo goed mogelijk leesbaar te zijn
- Gratis en voor iedereen beschikbaar: open source
- Om er alles mee te kunnen maken
Toen Guido van Rossem de programmeertaal lanceerde was hij op zoek naar een naam die kort, uniek en een beetje mysterieus was. Hij las over de serie “Monty Python’s Flying Circus” en kwam op die manier op de naam Python.
De afgelopen jaren is Python enorm in populariteit toegenomen. Dit komt, omdat het een makkelijk te begrijpen, compact en gratis programma is. Ook is het veel makkelijker te lezen en te begrijpen dan andere programmeertalen, zoals Java. Een script in Python is namelijk gemiddeld 3 keer zo compact
als een script in bijvoorbeeld Java.
Betere inzichten met Python
Python wordt steeds meer gebruikt binnen data science. Bedrijven maken in toenemende mate gebruik van hun grote hoeveelheid gegevens en databronnen (big data) om hiermee beter te kunnen presteren. Python kan bijvoorbeeld betere inzichten in werkzaamheden scheppen of een betere voorspelling maken over een toekomstige situatie.
Met Python is het ook mogelijk om tekst te verwerken, afbeeldingen en getallen aan te passen en wiskundige vergelijkingen op te lossen. Python is namelijk een ‘general-purpose’ programmeertaal. Dit betekent dat het bijna overal wel voor gebruikt kan worden.
Wat hebben Python en Instragram, Uber en Spotify met elkaar te maken?
Moderne technische bedrijven als Instagram, Uber en Spotify versterken hun diensten door de mogelijkheden van Python. Ze maken gebruik van Python voor bijvoorbeeld data science, het oplossen van complexe algoritmes en webapplicaties. Ook de NASA maakt gebruik van Python bij het programmeren van apparatuur en ruimtevoertuigen.
Verder wordt Python door een tal van andere bedrijven gebruikt om met Machine Learning algoritmes betere medische diagnoses te stellen, beeldherkenning toe te passen bij beveiligingssystemen, spraakherkenning te gebruiken voor betere gebruikersinteractie en inzicht te geven door het voorspellen van beurskoersen.
Technisch gesproken is Python een high-level, geïnterpreteerde, object-georiënteerde, interactieve programmeertaal.
- High Level: hierdoor is Python zo goed als op elke computer en besturingssysteem te gebruiken. Ook staat dit voor de gemakkelijke leesbaarheid en de bijna menselijke vorm van code
- Geïnterpreteerd: dit betekent dat een Python script direct gebruikt kan worden, zonder dat het eerst in een andere taal omgezet hoeft te worden. Bij andere programmeertalen is dit soms wel het geval. Het voordeel hiervan voor Python is dat elk stuk geschreven code snel te testen is, waardoor aanpassingen en toevoegingen binnen de code eenvoudig te valideren zijn
- Objectgeoriënteerd: het is mogelijk om objecten aan te maken en deze eigenschappen te geven. De eigenschappen kunnen bestaan uit data maar ook uit functies. Hierdoor kan er makkelijk nieuwe data toegevoegd worden zonder dat er specifieke code voor hoeft worden geschreven. Dit maakt het geheel weer compacter en begrijpelijker.
- Interactief: vanuit de command promt kun je direct met de zogeheten Python ‘interpreter’ communiceren en de volledige functionaliteit gebruiken, zonder dat je een script hoeft te schrijven.
GIS en Python
Onze GIS-specialisten werken veel met Python. Python wordt gebruikt om Geo-processen te automatiseren. Denk hierbij aan het verzamelen, opslaan, manipuleren, analyseren, beheren en presenteren van Geo data. Ook kunnen onze GIS-specialisten met Python visualisaties maken, zoals bijvoorbeeld grafieken.
Solliciteren
Ben je na het lezen enthousiast geworden over Python en wil jij ook werken met Python? Of heb je al ervaring met Python en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Solliciteer dan nu bij Dewitec om te zien wat wij voor jou kunnen betekenen!